Ymmärrätkö lukemasi?Jaksatko keskittyä?

Erityisopettaja ja psykiatri yhteistyössä: tukea päällekkäistyneisiin oppimisvaikeuksiin

Olen työskennellyt erilaisten oppimisvaikeuksien parissa pari vuosikymmentä. Aluksi keskityin erityisesti lukivaikeuteen: lukihäriön tunnistamiseen lukitestien avulla sekä lukivaikeuksien kuntouttamiseen ryhmämuotoisesti. Noina vuosina työskentelin kymmenien, ellen satojen, aikuisten lukivaikeuksisten kanssa; heiltä sain kuulla kokemuksia, tarinoita - ja lukihäiriön aiheuttamien haasteiden kompensaatiovinkkejä.

Usein kuitenkin esiin nousivat lukihäiriön lisäksi muitakin haasteita, esim. matematiikan vaikeudet. Sen vuoksi koinkin tärkeäksi lisätä lukitestin rinnalle matematiikan testin; sitä kautta saimme yhdessä tietoa siitä, näkyivätkö haasteet matikan sanallisten tehtävien lisäksi peruslaskutoimituksissa. Toistuvasti kävi ilmi, että lukitestin lisäksi tehty matematiikan oppimisvaikuéuksia kartoittava testi ei ollut turha, vaan matikan testissä näkyi selkeitä viitteitä dyskalkuliasta eli matematiikan erityisvaikeudesta.

Monet toivat esiin myös keskittymisen vaikeudet, etenkin vaikeaan - aikapaineistettuun - tehtävään oli vaikea keskittyä: tulee tunne, ettei ymmärrä (lukemaansa) ja aika loppuu kesken, jolloin saattaa turhautua - jopa keskeyttää tehtävän, luovuttaa. Kun peilasin näitä kuulemiani kokemuksia ko. asiakkaan lukitesti- ja matikantestituloksiin, niin ymmärsin hyvin tilanteen - mutta minulla ei ollut keinoja tunnistaa tai diagnosoida sitä. Tarvitsin ja tarvitsen siihen toisen ammattilaisen, jonka asiantuntemusta ovat mm. ADHD, autisminkirjo sekä muut psyykkiset ja psykiatriset haasteet.

Näistä tarpeista päädyin yhteistyöhön psykiatrian erikoislääkärin Stephan Saleniuksen kanssa (therapeia.fi). Tavoitteenamme on tukea asiakasta kokonaisvaltaisesti: tunnistaa haasteet, tukea sekä antaa vinkkejä oppimiseen. Fokuksemme on oppimisen tukemisessa.

Prosessi alkaa kartoituskäynnillä, jossa erityisopettaja (minä) haastattelee asiakasta muodostaen käsitystä asiakkaan historiasta, nykytilanteesta sekä tavoitteista ja toiveista. Tämän jälkeen tehdään tarvittaessa lukitesti ja matematiikan testi. Mahdollisin lukihäiriö- tai dyskalkulia tiedoin asiakas siirtyy psykiatrin vastaanottokäynneille (joita on 3-5 käyntiä), joiden tarkoituksena on arvioida esim. tarkkaavuutta, keskittymistä sekä toiminnanohjausta.

Näiden kartoitusosioiden jälkeen tehdään suunnitelma, joka sisältää: ohjaustunnit erityisopettajan kanssa (lähinä tai etänä) sekä itsenäisesti tehtävät harjoitukset - ja seurantakäynnin. Asiakas voi itse valita ohjausosion laajuuden ja sisällön.

Koko prosessi voidaan toteuttaa lähinä sekä etänä.

Lisätietoja saat yhteydenottolomakkeen kautta!

Edellinen
Edellinen

Tarvitaanko lukitestausta?

Seuraava
Seuraava

“Hermostollinen oppiminen lukivaikeudessa”