Tarvitaanko lukitestausta?

 

Lukihäiriön mahdollisuutta voidaan arvioida lukitesteillä

Koulujen alettua syksyllä saan lukuisia yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat huolissaan lapsensa koulunkäynnistä – ja sen kuormittavuudesta. Toistuvasti teemana nousee esiin lukemisen työläys ja luetunymmärtämisen vaikeudet. Tällöin esiin nousee myös kysymys siitä, voisiko kyseessä olla lukihäiriö ja pitäisikö lapselle tehdä lukihäiriötesti?

Itse ajattelen, että lukihäiriön mahdollisuus kannattaisi selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lukitesti antaa tietoa lapsen haasteista, mutta myös informaatiota siitä, mitä lapsi jo osaa. Näin ollen tukitoimet osataan kohdentaa oikein – niin laadullisesti kuin määrällisestikin. Toiseksi lukitesti ja lukilausunto sanoittavat asiaa, ja antavat mahdollisille haasteille nimen.

Oman kokemukseni mukaan tämä ”selitys” on usein hyvin helpottava tietoa niin lapselle kuin huoltajillekin; hyvin harvoissa tapauksissa lukihäiriötesti ja/tai lukilausunto aiheuttavat pitkäkestoista pettymystä. Päinvastoin: tieto siitä, että minulla on lukivaikeus voi toimia motivaattorina – lukihäiriö ei ole este, vaan hidaste. Lukemiseen liittyvät tehtävät voivat olla työläitä, ja niihin voi kulua enemmän aikaa, mutta tulos voi olla erinomainen!

Kolmanneksi lukitestauksen myötä voidaan löytää keinoja lukemisen sujuvoittamiseen sekä tehokkaita oppimisstrategioita, jotka kompensoivat työlästä teknistä lukemista (ja mahdollisesti siitä seuraavaa luetunymmärtämisen vaikeutta).

Lukitesti ja lukilausunto lisäävät kokemukseni mukaan itsetuntemusta ja -ymmärrystä sen lisäksi että lukihäiriötesti antaa tietoa lukemisen taidoista – tai niiden puutteista – sekä mahdollisia viitteitä lukihäiriöstä. Näin ollen sanoisin, että kyllä – lukitestejä tarvitaan, niin lapsilla, nuorilla kuin aikuisillakin!

 

Edellinen
Edellinen

Lukitesti vai lukiseula?

Seuraava
Seuraava

Ymmärrätkö lukemasi?Jaksatko keskittyä?