Lukitesti vai lukiseula?

 

Lukiseula antaa suuntaa - lukitesti tarkempaa tietoa

Jos epäilet, että sinulla (tai läheiselläsi) voisi olla lukivaikeus, ala rohkeasti selvittää asiaa! Aluksi voit täyttää verkossa kyselyn (ns. pikalukitesti), joka auttaa sinua hahmottamaan paremmin, minkälaisia haasteita koet arjessasi. Jos kysely vahvistaa tuntemustasi, voit osallistua esimerkiksi lukiseulaan. 

Lukiseuloja on useita erilaisia, esimerkiksi Niilo Mäki Instituutin digilukiseulat eri ikäisille, sähköistä versiota edeltänyt seulontamenetelmä nuorille ja aikuisille sekä Turun kristillisen opiston Luki-Tuki -keskuksessa tuotettu Testitehtäviä oppimistaitojen kartoittamiseen, jonka oikeudet ovat siirtyneet minulle eli se on nyt osana lukitesti.fi-sivuston palveluja.

Lukiseulat antavat suuntaa-antavan tiedon siitä, voisiko kyseessä mahdollisesti olla lukivaikeus. Seulasta saatava palaute ei ole lukilausunto, eikä sitä voi käyttää virallisena lukitodistuksena, mutta se kertoo jotain teknisen lukemisen sujuvuudesta, kirjoittamisen tarkkuudesta sekä luetun ymmärtämisestä.

Mikäli seula osoittaa, että sinulla saattaa olla lukivaikeus tai tarvitset lukitodistuksen, sinun kannattaa mennä yksilölliseen lukitestiin. Lukiyksilötestin voi tehdä esimerkiksi erityisopettaja, puheterapeutti, psykologi tai foniatri. 

Jokainen testaaja valitsee itse testissä käytettävät testipatteristot (lukuun ottamatta YTL:n edellytyksiä käytettävistä testeistä) tekemänsä alkukartoituksen, haastattelun ja/tai muiden tietojen pohjalta. Itse valitsen asiakkaan ikätason mukaisia testejä, mutta valmistaudun aina myös muihin lisätesteihin sen mukaan, millaisia tarpeita havaitsen testaustilanteessa. Testaan mm. teknistä lukutaitoa, kirjoittamisen tarkkuutta sekä luetun ymmärtämistä – mahdollisesti myös nopeaa nimeämistä.

Pidän tärkeänä, että lukitesti osoittaa osaamisen tasoa: sekä osaamisen puutteita mutta ennen kaikkea sitä, mitä osaa, jotta tukitoimenpiteet voidaan kohdentaa oikein ja rakentaa aiemman osaamisen pohjalta.

Testauksen jälkeen testaaja tekee vapaamuotoisen koosteen testituloksista ja antaa mahdollisesti suosituksia tukitoimista tai erityisjärjestelyistä. Itse annan ensi luettavaksi ns. luonnoksen, jota käymme yhdessä läpi, jotta asiakas/huoltajat tietävät, mitä mahdollinen lukihäiriö merkitsee arjessa ja miten sen aiheuttamia haasteita voi eliminoida tai kompensoida. Vasta tämän yhteisen keskustelun jälkeen toimitan lopullisen version.

Lukitodistus - tai lausunto lukihäiriöstä YTL:lle - riittää useammissa tapauksissa tukitoimien ja/tai erityisjärjestelyiden saamiseksi. Mutta mikäli tarvitset diagnoosin lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeudesta, ota yhteyttä (lukihäiriöön perehtyneeseen) lääkäriin. 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitse lukiseulaa tai lukitestiä!

 

Edellinen
Edellinen

Kohdennettua yksityisopetusta

Seuraava
Seuraava

Tarvitaanko lukitestausta?