“Hermostollinen oppiminen lukivaikeudessa”
Olen erityisopettaja – ja teen pedagogista työtä ns. kentällä: oppilaitoksissa, yhdistyksissä ja yksityisopettajana. Testaan lapsia, nuoria ja aikuisia – onko heillä lukihäiriö ja/tai matematiikan oppimisvaikeuksia. Lukitestauksen lisäksi annan yksityisopetusta: minulla on eri-ikäisiä oppilaita, joille opetan mm. lukemista, matematiikkaa tai oppimistekniikoita esim. ylioppilaskirjoituksia tai pääsykokeita varten.
Jotta opetukseni olisi tehokasta, minun pitää päivittää omaa osaamistani jatkuvasti: seurata mitä uusia tutkimustuloksia saadaan ja millaisia opetusmateriaaleja kehitetään. Tänään sain erittäin mielenkiitoisen viestin Lilli Kimpalta liittyen lukivaikeuteen ja sen tutkimiseen – Lillin viesti saattaa ilahduttaa myös Sinua!
Sinustako tutkimuskoehenkilö?
Viestin lähettäjä Lilli Kimppa toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä, Psykologian ja logopedian osastolla. Lilli johtaa siellä Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta: 'Hermostollinen oppiminen lukivaikeudessa'. Hän tutkii hankkeessa eri aivotutkimusmenetelmillä aivojen oppimismekanismien toimintaa lukivaikeudessa.
Lilli haluaa siis tietää, miten aivojen perustavanlaatuiset kuulotiedon oppimismekanismit toimivat silloin, kun henkilöllä on lukihäiriö. Saadakseen tämän selville Lilli tarvitsee äidinkieleltään suomenkielisiä 18-35-vuotiaita henkilöitä, joilla on diagnosoitu/todettu lukivaikeus. Tutkimuskoehenkilöillä ei saa olla muita oppimisen vaikeuksia tai neurologisia häiriöitä (esim. ADHD). Sinun ei tarvitse itse arvioida, sopisitko tutkimuskoehenkilöksi vai et, vaan Lilli haastattelee halukkaat kyselemällä poissulkukriteerit.
Jos Sinut valitaan koehenkilöksi, pääset tutkimuksiin ilmaiseksi. Tutkimukseen kuuluvat neuropsykologiset testit, magnetoenkefalografia eli MEG-mittaus sekä aivojen magneettikuvaus (MRI). MEG mittaa aivojen heikkoja sähkömagneettisia kenttiä pään pinnalta, laitteessa olevien sensoreiden avulla. Tutkimus on kivuton ja kajoamaton. Tutkimuksesta ei ole mahdollista saada lausuntoa, mutta neuropsykologisista testeistä saa suullisen palautteen.
Arvioitu ajankohta tutkimuksille on kevät 2021, mutta Lilli kerää jo nyt tutkimuskoehenkilöitä. Joten jos kiinnostuit, niin otathan yhteyttä lilli.kimppa@helsinki.fi. Lillin tutkimusprofiilin näet tästä.
Itse odotan mielenkiinnolla Lillin tutkimusta. Olen varma, että se auttaa minua oppimaan uusia asioita lukihäiriöstä ja lukitestauksesta sekä kehittämään omia pedagogisia taitojani!