Maahanmuuttajataustaisen lukitestausta

 

Taustatiedot maahanmuuttajataustaisen taitojen arvioinnin tukena - yksilöllistä kokonaistilanteen arviointia

Olen toiminut erityisopettajana ja -pedagogina parikymmentä vuotta ja tehnyt tänä aikana lähes kolme tuhatta lukitestiä. Näistä testeistä noin 5% olen tehnyt nuorille / aikuisille maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotka ovat hakeutuneet – tai heidät on ohjattu - lukitestaukseen eri syistä.

Vastauksena useisiin viimeaikaisiin aihetta koskeviin kysymyksiin kirjoitan nyt joitakin suuntaviivoja teemasta omasta näkökulmastani koskien testausta, testien valintaa sekä lukitestiin hakeutumisen syitä ja tarvetta.

Aiempina vuosina suurin osa lukitestiin hakeutuneiden maahanmuuttajataustaisten testaustarve liittyi kansalaisuuden hakemiseen ja kielitaidon osoittamiseen tai kielitaitovaatimuksesta poikkeamiseen. Näinä vuosina tein tiivistä yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa. Pohdimme yhdessä, millä testeillä ja millaisella lausunnolla lukivaikeus voidaan osoittaa, mikäli testattavan äidinkieli ei ole suomi, miten aiempi tausta voidaan huomioida, ellei dokumentteja ole saatavilla ja mikä on henkilön kokonaistilanteen merkitys. Tämä prosessi on kuitenkin vuosien saatossa muuttunut, joten nykyään teen Migriin vain satunnaisia lausuntoja lähinnä heidän pyynnöstään.

Nykyään kansalaisuuden hakemiseen liittyvä lukitestaus koskeekin pääasiassa YKI-testiin tarvittavia erityisjärjestelyhakemuksia ja erityisjärjestelyjä. Jos henkilöllä on lukivaikeus, hänellä on mahdollisuus erityisjärjestelyihin YKI-testissä.

Tällä hetkellä tyypillisin maahanmuuttajataustisten – minulle ohjautuvien - lukitestaustarve liittyy jatko-opintoihin hakeutumiseen eli erityisjärjestelyihin pääsykokeessa sekä opintojen aikaisiin tukitoimenopiteisiin.

Kun asiakas varaa aikaa lukitestiin, kyselen jo häneltä taustatietoja, mm. omasta äidinkielestä, lukemaan oppimisesta, koulutuksesta ja kokonaistilanteesta. Näillä tiedoilla teen alustavat valinnat käyttämistäni testeistä. Varsinaisen testaustilanteen alussa syvennemme taustatietoja tarpeen mukaan, ja minä täydennän testipatteristoa osaamistason mukaisesti. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että testaus osoittaa taidon puutteiden lisäksi myös vahvuuksia: mitkä taidot ovat jo hallinnassa. Tälle pohjalle voidaan rakentaa uusia taitoja.

Minulla ei siis ole valmista lukitestipatteristoa, jota käyttäisin kaikilla, vaan muutan käytettäviä lukitestejä yksilöllisesti asiakkaan mukaan. Myös lausunnot ovat erilaisia, riippuen siitä, mihin tarkoitukseen lausuntoa tai kuvausta lukitaidoista on tarkoitus käyttää.

Lukitesti ja lukilausunto ovat aina yksilöllisiä – testattavan ja hänen tarpeensa mukaan muuttuvia. Näin ollen en voi antaa selkeää yksiselitteistä vastausta siihen, mitä testejä käytän ja millaisen lausunnon kirjoitan – pahoittelut!




 

Edellinen
Edellinen

Kohdennettua tukea - konkreettisia tuloksia

Seuraava
Seuraava

Oppimisen olohuoneessa lukitestauksesta kohdennettuun tukeen